Rețetă pâine cu maia în vasul de fontă emailată by Teodora Andrieș



Porții
1
Complexitate
Pregătire
Gătire
Temperatură
Calorii
-
Ingrediente
• 500 g făină tip 650 |
• 370 ml apă călduță |
• 100 g maia activă, în punctul maxim de creștere |
• 12 g sare |
50 g mix semințe: susan, in, floarea-soarelui, după preferințe |
Descriere
Pregătește rețeta de pâine cu maia și va deveni rapid preferata tuturor! Rețeta este simplă, iar pâinea de casă cu maia naturală este un deliciu sănătos.
Dacă și tu îți dorești o pâine sănătoasă cu crustă subțire și crocantă, miez pufos și aromă autentică, salvează această rețetă și urmează pașii de mai jos.
Dacă și tu îți dorești o pâine sănătoasă cu crustă subțire și crocantă, miez pufos și aromă autentică, salvează această rețetă și urmează pașii de mai jos.
Mod de preparare
Pasul 1. Pregătește prefermentul. Amestecă 40 grame maia + 50 grame făină + 50 grame apă și las 4-6 ore, până ajunge la punctul maxim de creștere. Într-un bol mare, pune maiaua activă și apa călduță, amestecă bine apoi combină și făina. Amestecă doar cât să încorporezi ingredientele, fără să frămânți. Acoperă bolul și lasă aluatul să se odihnească timp de 1 oră (autoliză). În acest timp, făina se va hidrata.
Pasul 2. După autoliză, adaugă sarea și semințele preferate. Frământă ușor pentru a încorpora totul, cam 5 minute. Ia aluatul din părți și adu-l în mijloc. Lasă aluatul să se odihnească încă 1 oră, acoperit. Frământă în 3 seturi de întinderi și împachetări, la intervale de 45 de minute. Împăturirea ajută aluatul să dezvolte glutenul și să capete structura perfectă.
Pasul 3. Aluatul este gata de preformare atunci când a crescut vizibil în volum și are dezvoltate bule de aer. După ultima împăturire, transferă aluatul pe blatul de lucru, ușor înfăinat. Dă-i o formă lejeră și lasă-l să se odihnească timp de 15 minute. Modelează aluatul în forma finală – rotundă sau alungită. Pune-l într-un coș de dospire tapetat cu făină și acoperă.
Pasul 4. Transferă aluatul la frigider și lasă-l peste noapte, timp de 8-12 ore. Dospirea lentă la rece îi dă pâinii acel gust inconfundabil și o textură minunată.
Pasul 5. A doua zi, preîncălzește cuptorul la 250°C, împreună cu vasul de fontă de la Crock-Pot. Transferă pâinea în oală, cresteaz-o la suprafață și coace timp de 25 de minute cu capac, apoi încă 25 de minute fără capac, până când crusta devine perfect aurie și crocantă. Scoate pâine din cuptor și las-o o oră să se răcească pe un grătar.
Rezultatul?
O pâine cu maia care îți încântă toate simțurile: crusta e crocantă, miezul aerat și plin de aromă, iar fiecare felie este absolut delicioasă!
Pasul 2. După autoliză, adaugă sarea și semințele preferate. Frământă ușor pentru a încorpora totul, cam 5 minute. Ia aluatul din părți și adu-l în mijloc. Lasă aluatul să se odihnească încă 1 oră, acoperit. Frământă în 3 seturi de întinderi și împachetări, la intervale de 45 de minute. Împăturirea ajută aluatul să dezvolte glutenul și să capete structura perfectă.
Pasul 3. Aluatul este gata de preformare atunci când a crescut vizibil în volum și are dezvoltate bule de aer. După ultima împăturire, transferă aluatul pe blatul de lucru, ușor înfăinat. Dă-i o formă lejeră și lasă-l să se odihnească timp de 15 minute. Modelează aluatul în forma finală – rotundă sau alungită. Pune-l într-un coș de dospire tapetat cu făină și acoperă.
Pasul 4. Transferă aluatul la frigider și lasă-l peste noapte, timp de 8-12 ore. Dospirea lentă la rece îi dă pâinii acel gust inconfundabil și o textură minunată.
Pasul 5. A doua zi, preîncălzește cuptorul la 250°C, împreună cu vasul de fontă de la Crock-Pot. Transferă pâinea în oală, cresteaz-o la suprafață și coace timp de 25 de minute cu capac, apoi încă 25 de minute fără capac, până când crusta devine perfect aurie și crocantă. Scoate pâine din cuptor și las-o o oră să se răcească pe un grătar.
Rezultatul?
O pâine cu maia care îți încântă toate simțurile: crusta e crocantă, miezul aerat și plin de aromă, iar fiecare felie este absolut delicioasă!