Contul meu
Coșul meu

Nu ai niciun produs in cos.

Închide

Rețetă pâine cu cartofi în vasul cu capac Crock-Pot din fontă emailată 6.6L pregătită de Mihai Gătește

Rețetă pâine cu cartofi în vasul cu capac Crock-Pot din fontă emailată 6.6L pregătită de Mihai Gătește
Rețetă pâine cu cartofi în vasul cu capac Crock-Pot din fontă emailată 6.6L pregătită de Mihai Gătește

Porții

1

Complexitate

2

Pregătire

Gătire

50m

Temperatură

Calorii

-

Ingrediente


Ingrediente aluat vechi:
• 250 de g făină
• ½ linguriță sare
• 5 g drojdie proaspătă
• 150 ml apă călduță

Ingrediente pâine țărănească:
• 2 cartofi (aproximativ 250 de g)
• 500 g făină 650
• 200 g aluat vechi
• 10 g drojdie proaspătă
• 2 lingurițe de sare
• 2 linguri de ulei de măsline
• 250 ml din apa în care au fiert cartofii

Descriere

Mihai Gătește ne surprinde încă o dată cu o rețetă delicioasă de pâine! Inspirat din cartea de rețete Fii brutar la tine acasă - Tóthné Libor Maria a preparat această rețetă de pâine cu cartofi la cuptor în vasul cu capac Crock-Pot din fontă emailată, cu o capacitate de 6.6 litri. 

Mod de preparare

  • În seara de dinainte amestecă ingredientele pentru aluatul vechi și lasă-l acoperit la temperatura camerei, până a doua zi dimineața.
  • Dimineața, curăță cartofii și taie-i felii de aproximativ 1 cm.
  • Pune feliile într-o cratiță mică, acoperă cartofii cu apă și fierbe-i până sunt moi.
  • Scurge apa într-un castron și lasă cartofii și apa să se răcească.
  • După ce s-au răcit cartofii zdrobește-i bine cu o furculiță.
  • Amestecă făina cu sarea și fă o gaură în centru.
  • Adaugă restul ingredientelor pentru pâine, și pune aluatul la frământat în robot timp de 8-10 minute.
  • În a doua parte a procesului de frământare adaugă făină dacă aluatul e prea moale (2-4 linguri de făină).
  • Formează o bilă și lasă-l la dospit într-un bol uns cu puțin ulei și acoperit cu folie de plastic 40 de minute.
  • Presară făină pe blat, frământă-l un pic, formează o bilă și apoi ține-l acoperit cu castronul în care a dospit, 15 minute.
  • Între timp, pregătește un castron, care este puțin mai mic decât cratița folosită, pune un prosop curat și presară făină peste.
  • Așază aluatul în castron cu partea netedă în jos și acoperă cu prosopul de bucătărie pudrat cu făină.
  • Lasă-l încă 60 de minute în castronul cu prosopul pregătit. 
  • După 30 de minute de dospire pornește cuptorul la 230 de grade și pune vasul emailat, cu tot cu capac, în cuptor.
  • Când expiră timpul, iar cuptorul și vasul sunt încinse bine, răstoarnă aluatul în vasul emailat, crestează aluatul cu o lamă, pune capacul și pune vasul în cuptor la cuptor timp de 50 de minute.
  • Scoate cu grijă vasul emailat din cuptor, scoate pâinea pe un grilaj și pulverizeaz-o cu puțină apă rece 
P.S. Dacă nu ai timp să pregătești aluat vechi poți dubla cantitatea de drojdie folosită pentru pâine.