Contul meu
Coșul meu

Nu ai niciun produs in cos.

Închide

Rețetă de post ratatouille la Slow Cooker 6.0L Digital DuraCeramic Sauté Crock-Pot by Laura Laurențiu

Rețetă de post ratatouille la Slow Cooker 6.0L Digital DuraCeramic Sauté Crock-Pot by Laura Laurențiu
Rețetă de post ratatouille la Slow Cooker 6.0L Digital DuraCeramic Sauté Crock-Pot by Laura Laurențiu Rețetă de post ratatouille la Slow Cooker 6.0L Digital DuraCeramic Sauté Crock-Pot by Laura Laurențiu

Porții

6

Complexitate

1

Pregătire

Gătire

Temperatură

high

Calorii

221

Ingrediente

• 500-500 de g de vinete (1-2 bucăți, depinde de mărime)
• 200 de g de dovleac plăcintar (sau dovlecel cu coaja verde închis)
• 170 de g ardei gras roșu (1 ardei gras mare)
• 350 de g de cartofi (4 cartofi de dimensiune medie-mică)
• 250 de g de ciuperci (eu am folosit king oyster, ar merge bine și pleurotus)
• 200 de g de ceapă
• 250 de g de roșii în bulion, passata sau bulion gros, concentrat
• 3 căței buni de usturoi
• 10 frunze de busuioc
• 1 lg de frunze de cimbru proaspăt sau 1 linguriță de cimbru uscat
• 1 lgitade herbes de provence (mix de ierburi aromatice care conține cimbru, măghiran, oregano, cimbrișor și rozmarin)
• 60 de ml. de ulei de măsline extravirgin
• sare și piper
• verdeață pentru presărat

Descriere

Ești vegetarian, ții post sau pur și simplu îți plac legumule? Încearcă și tu rețeta de ratatoille de origine franțuzească, adaptată pentru gătirea tip slow de către Laura Laurențiu. 

Mod de preparare

  • Spalăm bine vinetele și le zvântăm cu un șervet
  • Îndepărtăm codița, apoi feliem vinetele transversal, în felii mai grosuțe, cam de 1-1,3 cm
  • Presărăm vinetele cu sare și le așezăm într-o sită nemetalică (evităm astfel oxidarea), deasupra unui vas colector
  • Lăsăm vinetele deoparte timp de 15 – 20 de minute, să elimine din lichidul posibil amar pe care îl conțin
  • Între timp, ne ocupăm de restul legumelor: curățăm ceapa și o tăiem rondele mai groase, pe cât posibil, să nu se desfacă
  • Ardeiul îl curățăm de cotor și semințe și îl tăiem bucăți mai mari
  • Cartofii îi curățăm și îi tăiem rondele cam de 0,8-1 cm
  • Dovleacul plăcintar îl tăiem felii la fel de groase ca restul legumelor iar ciupercile le feliem
  • Dacă ai plită, poți sota/rumeni legumele direct vasul ceramic al aparatului slow cooker Crock Pot 6 l DuraCeramic Saute, dacă nu, folosește o tigaie
  • Încingem ½ din ulei într-o tigaie, pe foc mediu, și rumenim ușor cartofii, pe ambele părți
  • Nu urmărim să-i gătim complet în această fază, doar să obținem urme brun-aurii de caramelizare la suprafață, pentru un gust mai bun în al nostru ratatouille
  • Imediat ce cartofii se colorează ușor, îi scoatem din tigaie și îi punem pe o farfurie
  • Reducem focul la mic și în uleiul rămas aurim ușor ceapa, întorcând ușor rondelele de pe o parte pe cealaltă
  • Când prind doar o ușoară tentă aurie, le scoatem și pe ele pe o farfurioară
  • Trebuie să lucrăm atent, pentru că, dacă ceapa se arde, va compromite gustul plăcut de ratatouille
  • Între timp, vinetele vor fi pline de broboane de lichid
  • Le zvântăm cu șervete de hârtie absorbantă de bucătărie
  • În tigaia în care am rumenit ușor cartofii și ceapa va mai rămâne ceva ulei
  • Peste acesta, adăugăm ½ din uleiul de măsline rămas, încingem pe foc mediu -iute și rumenim vinetele rapid, doar cât să prindă culoare, în mai multe tranșe.
  • După ce uleiul din tigaie va fi absorbit, adăugăm uleiul rămas și continuăm până când toate vinetele se colorează ușor.
  • Pe măsură ce sunt ușor aurii, le scoatem pe o farfurie
  • Orice ratatouille are nevoie de aromă și de gust bogat de tomate bine coapte
  • Toate astea le-am rezolvat cu sosul de roșii pregătit
  • Pur și simplu am dat la blender 250 de grame de roșii în bulion cu usturoiul, cimbrul, busuiocul mărunțit și 1 linguriță de herbes de provence, aroma specifică sudului Franței, de unde este originar și preparatul ratatouille
  • Am adăugat sare și piper după gust și sosul a fost gata
  • Pentru început, am turnat în vas jumătate din sosul de roșii cu usturoi și ierburi aromatice
  • Am asezonat ușor legumele cu sare și piper, atât pe cele rumenite, cât și pe cele crude (adică ciuperci, ardei, dovleac). Mai puțin vinetele, care deja au fost presărate cu sare (vezi punctul 1)
  • Deasupra stratului de sos din vasul slow cooker-ului, aranjăm legumele în spirală. Eu le-am înghesuit bine, pentru că oricum o să-și piardă din volum în timpul gătirii
  • Ca să poată fi aranjate mai ușor în acest mod, clădim legumele în turnulețe, alternând felii de vinete cu dovleac, ciupercă, neapărat ceapă, cartofi, ardei
  • Aranjăm, apoi, în vas, aceste turnulețe, începând dinspre exterior și răsturnându-le, ca să fie vizibile toate legumele
  • Ne asigurăm astfel că vom avea un ratatouille aspectuos
  • Asezonăm din nou cu sare, piper și herbes de provence și turnăm restul sosului de roșii. Al nostru ratatouille e gata de gătit!
  • Odată asamblat, așezăm vasul cu al nostru ratatouille în locul său, în aparatul slow cooker, și setăm temperatura de gătire high, pentru 2 ore și jumătate
  • Acoperim cu capacul și… ne vedem de treabă, nu mai trebuie să facem chiar nimic
  • Dacă nu vom fi prin preajmă exact la finalul celor două ceasuri și jumătate, nu e niciun bai
  • Odată terminat programul de gătire, aparatul Crock Pot trece automat pe funcția de păstrare la cald, iar în acest timp, sucul în exces eliberat de legume în timpul gătirii va fi absorbit înapoi de acestea, devenind extrem de fragede și gustoase