Contul meu
Cosul meu

Nu ai niciun produs in cos.

Inchide

Reteta - Ciorba cu perisoare din dovlecel a la grec by Retetele mele dragi

Reteta - Ciorba cu perisoare din dovlecel a la grec by Retetele mele dragi
Reteta - Ciorba cu perisoare din dovlecel a la grec by Retetele mele dragi Reteta - Ciorba cu perisoare din dovlecel a la grec by Retetele mele dragi

Porții

6

Complexitate

2

Pregătire

Gătire

Temperatură

Calorii

-

Ingrediente


Pentru supa de legume:
• 3 morcovi mari
• 1 radacina telina
• 2 foi dafin
• 2-3 catei usturoi
• 1 ardei gras
• 3 radacini pastarnac
• 1 ceapa rosie
• 2,5 l apa
• sare dupa gust

Pentru ciorba a la grec:
• 2 morcovi
• 1 radacina pastranac
• ½ radacina telina
• 125 grame orez
• zeama de la 1-2 lamai, dupa gust
• 4 galbenusuri de oua de bibilica
• 200 grame smantana
• sare si piper alb dupa gust
• 1 legatura marar

Pentru perisoarele din dovlecel:
• 2 dovlecei
• 1 ou
• sare si piper dupa gust
• ½ legatura patrunjel verde tocat
• 1 ceapa mica
• 2-3 catei usturoi
• 1 lingurita tarate psyllium (datorita mucilagiului pe care-l formeaza in contact cu umiditatea, ajuta la “legarea” compozitiei)
• 250 g gris

Mod de preparare

  • Dovleceii se curata de coaja si se dau prin razatoarea mare (daca sunt foarte mari si au seminte multe, intai se indeparteaza semintele).
  • Se amesteca bine cu sare, apoi se lasa la scurs intr-o sita 20-30 minute.
  • Legumele pentru supa se curata, se taie bucati si se asaza in vasul aparatului de gatit Multicooker Crock-Pot Express cu gatire sub presiune.
  • Se asaza capacul, se verifica supapa pentru aburi care trebuie sa fie inchisa.
  • Se seteaza functia SOUP pentru 30 de minute , dupa care se apasa butonul START.
  • In timp ce aparatul se incalzeste pe ecran apare HEAT, iar apoi, dupa semnalul sonor apare timpul setat pentru gatit.
  • Vor iesi cativa aburi in momentul in care incepe programul si se stabilizeaza presiunea in interiorul aparatului.
  • Dupa ce timpul de gatire s-a terminat se aude un semnal sonor si apoi aparatul intra automat pe modul KEEP WARM.
  • Pentru deschiderea capacului mai intai se elibereaza supapa de aburi cu ajutorul unei spatule.
  • Se lasa capacul pus inca 5 minute si apoi deschide cu grija.
  • Se scot legumele din supa. Pe acestea nu le vom mai folosi, avand in vedere ca au fiert sub presiune si si-au eliberat toate vitaminele si mineralele in apa in care au fiert.
  • Cat timp s-a fiert supa am curatat si taiat legumele pentru ciorba, in cubulete si am spalat orezul in mai multe ape.
  • Dupa ce supa mea de legume a fost gata, am adaugat in ea legumele crude tocate, sarea, piperul si orezul, apoi am setat din nou acelasi program de gatit sub presiune (SOUP), insa, de data aceasta, pentru 15 minute. Daca doriti sa folosit apa simpla la pregatirea acestei ciorbe, sau aveti supa de legume gata preparata, ori pur si simplu nu o doriti atat de concentrata, sariti peste pasii de mai sus si incepeti gatirea ciorbei de la pasul acesta.
  • Intre timp, cat fierbe ciorba, se trece la pregatirea perisoarelor: se storc foarte, dar foarte bine dovleceii de apa, apoi se asaza intr-un bol incapator.
  • Se adauga toate ingredientele pentru perisoare si se omogenizeaza.
  • Se lasa deoparte 5 minute, timp in care grisul si taratele de psyllium se vor umfla si vor face compozitia mai ferma.
  • Cu mainile umezite in apa sau ulei se formeaza perisoarele, care apoi se tavalesc prin gris si se asaza separat pe o farfurie.
  • Dupa scurgerea timpului de gatire al ciorbei, se aude un semnal sonor si apoi aparatul intra automat pe modul KEEP WARM.
  • Pentru deschiderea capacului mai intai se elibereaza supapa de aburi cu ajutorul unei spatule.
  • Se lasa capacul pus inca 5 minute si apoi deschide cu grija.
  • Se pun perisoarele in ciorba fierbinte cu grija, una cate una, repartizandu-se pe toata suprafata ciorbei, astfel incat sa nu se atinga.
  • Se asaza din nou capacul si se seteaza o noua functie, MANUAL, fierbere pentru 5 minute (perisoarele se pot fierbe si separat, in apa cu sare, la foc mic—fapt indicat, mai ales daca preparati acest tip de perisoare pentru prima data, pana va obisnuiti cu compozitia si textura aceasta, perisoarele vegetale fiind ceva mai pretentioase decat cele cu carne: daca nu exista destul gris si psyllium in compozitie, acestea se vor imprastia la fiert).
  • In timpul fierberii, perisoarele se vor ridica singure la suprafata.
  • Intre timp, galbenusurile se bat intr-un bol mare separat, se adauga smantana si zeama de lamaie.
  • Cu un polonic, se va lua cate putin din ciorba fierbinte si se va turna in fir subtire peste compozitia de oua, amestecand continuu (cu o mana se toarna supa, cu cealalta se amesteca in bol).
  • Se adauga astfel 2-3 polonice de ciorba fierbinte peste compozitia rece de oua din bol. In acest mod se echilibreaza temperatura din bol.
  • Acum este momentul ca toata compozitia calda din bol sa fie turnata cu grija peste compozitia fierbinte din oala (temperatura foarte inalta va gati galbenusurile instantaneu).
  • Se omogenizeaza cu grija.
  • Nu mai ramane decat ca, la final, sa se adauge in ciorba si mararul tocat si sa se potriveasca de sare, piper si lamaie.
  • Ciorba cu perisoare din dovlecel a la grec se serveste calda, eventual cu extra marar tocat.